2014. aug 04.

Tizenöt évesek, nemzetközi porond - Koltai Zoltán

írta: Ross Satyr
Tizenöt évesek, nemzetközi porond - Koltai Zoltán

U15 Döntő 1 nap 001.jpgJászberényben 2014. június 21-én és 22-én rendezték meg a 8 csapatos leány U15 korosztályú bajnoki döntőt. Felelevenítünk egy ott és akkor folytatott beszélgetést Koltai Zoltán úrral, az MLSZ Versenyszervezési Osztály munkatársával.

- Köszönöm, hogy néhány kérdés megválaszolásával az MLSZ által szervezett országos bajnokságban részt vevő legfiatalabb leány labdarúgók fejlődését figyelemmel kísérő olvasóink rendelkezésére áll. Kérem, beszéljen először személyes sportmúltjáról, ezen belül kötődéséről a női, illetve leány labdarúgáshoz.

- Gyerekkoromban fociztam (Bp. Honvéd), középiskolában is folytatódott a foci, belekóstoltam a kosár- és tollaslabda világába is, de ami az igazi sportmúltat illeti, az a vívás volt: junior válogatott, háromszoros junior magyar bajnok, I. osztályú tőröző voltam. A női (leány) focival 2012 decembere óta foglalkozom, de maga a foci az 1966-os VB óta meghatározó szerelem az életemben. Két gyermekem is nagy fociszurkoló, lányommal évekig (bérlettel) együtt jártunk férfi mérkőzésekre. Folyamatosan ismerkedem a sportággal és környezetével, a csapatokkal, a vezetőkkel, és persze ők is velem. Remélem, sikeres lesz ez a folyamat, mert jól érzem magam ebben a közegben.

- Mit hangsúlyozott a megnyitó szavai során?

U15 Döntő 1 nap 009.jpg- Az utánpótlás bázisának kiszélesítésére, fontosságára, növekedésére akartam felhívni a figyelmet, amit a Női Bizottság is az egyik legfontosabb feladatának tart.

- Milyenek a benyomásai a körülményekről?

- Nagyon jól előkészített pályák, szép környezet és lelkes jászberényiek fogadtak és ez az érzés a második nap végéig megmaradt. Ráadásul az időjárás is végig kegyes volt hozzánk!

- Mi volt az alapelgondolás a következő szezora meghirdetett kétféle pályaméretű bajnokság kiírása kapcsán?

- A fő elgondolás az volt, hogy a kezdőket (idén az NB II-es férfi csapatoknak is kötelező már leány U15 csapat indítása) és a több éve képzésben részt vevőket ne kényszerítsük ugyanabba a bajnokságba; a „profik” (természetesen nagyon kis p-vel) a továbbfejlődés érdekében magasabb szinten versenyezhessenek. A 15, 20, 30 gólos győzelmek senkinek sem jelenthetnek komoly sportértéket.

- Elégedett-e az U15-ös bajnokság „térképével” (Budapest-vidék, Kelet-Nyugat)?

- A térképpel sajnos nem lehetek elégedett: mint oly sok mindenben, például a női NB II-ben, a keleti régió itt is kevesebb csapatot ad. Reménykedem azonban a pozitív változásban. (A szerkesztő megjegyzése: a 2014/15 szezonra jóval kiegyenlítettebb a felnőtt női NBII-be nevezett csapatok eloszlása, aminek természetes vonzataként az U15 korosztályban is javult a geográfiai egyensúly.)

kép 2_1.jpg- A következő szezonban már csupán a kötelezően elindítandó csapatok száma is meghaladja az 50-et, szemben az idei 36-tal. A régiók számát növelik, vagy a csapatok létszámát egy régión belül?

- A versenykiírás 6-8 csapatos csoportokat irányoz elő (félpályán), ez fogja meghatározni a régiók számát. Ötven körüli csapatnál a 8 régió tűnik optimálisnak (8x6 és 8x8 között elég nagy a lehetőség), de ezt majd a Versenybizottság fogja eldönteni a Női Bizottság javaslatai alapján.

- Megtartják-e az alapszakasz – középdöntő – döntő struktúrát? Többek véleménye szerint a középdöntő létjogosultsága kérdéses.

- Ide is az előző válasz vonatkozik, korai lenne most erről bármit is mondani. Való igaz, hogy a 6 csapatból 4 továbbjutó nem a legjobb arány, remélem, idén sikerül jobbat kitalálni.

- Lesz-e U15-ös válogatott; ha igen, milyen célkitűzéssel, milyen programmal?

- Nyitott kapukat dönget a kérdésével, hisz jelenleg is folyamatban van egy keret kialakítása. Nem véletlenül nézte végig a két középdöntőt és a döntőt is a két utánpótlás válogatott szakvezetője. Ezért is jó, hogy ebben a korosztályban megjelenik a nagypálya, hisz a nemzetközi megmérettetés csak így lehetséges. Lesznek összetartások, határ menti nemzetközi mérkőzések, a program jelenleg kialakítás alatt van. A cél a nemzetközi mezőny megismerése, kitekintés a határon túlra, a tapasztalatszerzés lehet, amiből később majd lehet építkezni. [A legújabb elgondolás szerint egy U16 válogatott alakul ki, mint a nemzetközi porondon szereplő U17 korosztály "előszobája". A válogatottba ajánlott játékosok első felmérőjére október elején kerül sor - a szerk.]

- Amikor az alapszakasz regionális, a folytatás pedig országos, akkor előfordulhat, hogy a csoportokon belüli helyezések nem igazán tükrözik a valós erőviszonyokat. Tervezik-e valamiféle index-rendszer bevezetését?

- Ez sajnos minden ilyen versenynél így van, ráadásul évenként változnak az erőviszonyok. Arra törekszünk, hogy a legjobbak kerüljenek az országos verseny élmezőnyébe, de persze elképzelhető, hogy egy regionális 3. helyezett esetleg jobb, mint egy másik régió másodikja.

- Mivel kívánná még kiegészíteni, összegezni a beszélgetést?

- Örültem a jól sikerült idényzárásnak, a lelkes közönségnek, hisz ezzel értek véget a 2013/2014 évi női és leány bajnokságok.

Végezetül álljon itt a szerkesztő akkori ismeretének megfelelő, majdani U16-os leány válogatott. Idézzük csak fel:

"... eljött annak az ideje, hogy már nevek is szerepeljenek. Előre megmondom azonban, hogy a tornát magasan nyerő Ferencvárosi TC-ből senki nem fog szerepelni közöttük, hiszen őket a szakemberek jobban ismerik, nem szükséges a beválogatásukhoz egy laikus véleménye. Építsük tehát fel a csapatot!

A kapus posztjának betöltéséért nálam egyenlő eséllyel indulna harcba Varga Kamilla (ETO), Kiss Virág (Victoria) és Steinbach Eszter (MTK). Szélső védőként tetszett Balázs Krisztina (Victoria), Ruszó Zsuzsanna (DVTK), és az ETO mindkét szélső védője (mert abban a csapatban két Fél jóval több, mint egy egész - bocs, lányok). A középső védő nálam Horváth Viktória (Victoria) és Kovács Laura (ETO) lenne. Támadó középpályás Böcskei Niki, Janus Izabella (Victoria) és Pálya Eszter (MTK), csatár Bódai Viktória (ETO), Bátorfi Boglárka (Victoria) és Oláh Adrienn (Astra). Ez 15 nagylány; és ismétlem: egyrészt egy igazi laikus által megnevezve, másrészt az FTC játékosai nélkül. Kezdődhet a vita!"

Szólj hozzá