2022. aug 25.

Gömbölyödött a labdánk?

írta: Ross Satyr
Gömbölyödött a labdánk?

Aki megnyitja a blogot bármely bejegyzés elolvasása, esetleg kommentálása céljából, láthatja, hogy az ezt megelőző legutóbbi bejegyzés kelte 2014. novembere, vagyis lassan 8 év. Azóta lepörgött a 2015. évi tavaszi félszezon és további 8 teljes szezon, vagyis 9 alkalommal avathattunk (volna) bajnokot a felnőtt női nagypályás 1. osztályú labdarúgó bajnokságban.

bl_logo.jpgHatszor az FTC, kétszer az MTK lett a bajnok, a 2019-2020-as szezonban pedig a vírusjárvány miatt a bajnokság félbeszakadt, nem állapíthatott meg az MLSZ bajnokot, csak a BL selejtezőben elindítható csapatot állapította meg (FTC). Bajnokcsapataink jogot nyertek az UEFA női Bajnokok Ligája sorozatban való részvételre, sajnos azonban a rekordbajnok FTC-nek egyszer sem sikerült a selejtező csoportkörból továbbjutnia, az MTK pedig kétszer is a legjobb 32 táblájának első páros meccsén kényszerült búcsúra.

valcsi.jpgA nemzetközi szereplés másik - talán fontosabbik - terepe az országos (vagy ahogy mostanában inkább nevezik, "nemzeti")  válogatott csapat, közülük is a felnőtt korosztály. Válogatott csapatunk sikertelenül vett részt mind az 1991. óta négy évenként rendezett világbajnoki, mind az 1987. óta két évenként, majd 1997-től kezdve négy évenként tartott Európa-bajnoki, és persze az 1996. óta négy évenként rendezett olimpiai végküzdelmekben: rendre elbukott a selejtező csoportokban. A FIFA ranglistán 2004-ben a 26. helyre volt a válogatott sorolva, jelenleg a 44-edik, és nem igazán indokolja ezt egyes korábban egybe tartozó országok szétválása.

u17_fifa.pngAz UEFA és a FIFA is fontosnak tartja az utánpótlás korosztályok fejlődésének nemzetközi mérkőzéseken való összemérését, ezért megrendezik mind az Európa-bajnoki, mind a világbajnoki selejtező mérkőzéseket. Ezek rendszere olyan, hogy két lépésben lehet eljutni a végső, döntő fázisba: négy csapatos minitornákon kell megszerezni a továbbjutáshoz szükséges pozíciót. Mind az U17, mind az U19 korosztályú magyar leányválogatottak rendszeresen sikerrel elérik az első ilyen minitornákon a továbbjutáshoz szükséges első vagy második helyet, a második négyes tornákon azonban rendre - eddig kivétel nélkül - elbuknak.

Annyit tehetünk még hozzá a leírtakhoz, hogy nincs semmi igazán meglepő a nemzetközi eredménytelenségben, ha levonjuk a tanulságokat a legfelső osztályú magyar nemzeti bajnokság összetételéből, a hétről hétre lezajló mérkőzések jellemző színvonalából. Hogyan kommentáljuk azt a döntést, hogy a legfelső szintű bajnoki sorozat első három fordulójában négy példa volt arra, hogy az emésztő hőség ellenére délelőtt 11 órai kezdettel írtak ki meccseket?  Vagy hogy a meccsek eredményközlő felületén egyes mérkőzések befejezését követő két és fél óra alatt sem jelenik meg híradás a történtekről?

kipukk.jpgHogyan válaszolhatunk tehát a címben feltett kérdésre? Gömbölyödött a labdánk 2014. óta? Azt kell mondanom, ugyanúgy folyamatosan le van pukkanva, össze van esve, mint 8 éve. Nem lehet, hogy van rajta valahol egy lyuk, egy szakadás? Jó lenne már megtalálni és vagy betapasztani, vagy új belsőt tenni a focilabdába. Hiszen ami kell bele, az "csupán elég új tiszta levegő"!

Szólj hozzá