2014. aug 24.

Tizenhat korona, három mosoly – Pádár Anita

írta: Ross Satyr
Tizenhat korona, három mosoly – Pádár Anita

„Örökös gólkirálynőnk”, a tizenhatszor koronázott Pádár Anita a napokban beszélgetett a Rangadó.hu újságírójával, Széplaki Kálmánnal. Kivételes esetként itt most közreadjuk azt az interjút gyakorlatilag változatlan formában, hiszen pontosan mutat rá a magyarországi nagypályás női labdarúgás néhány alapvető gondjára, még ha egyes ottani szurkolói kommentek árnyalják is a képet. Idézzük tehát a Rangado.hu minkatársának, Széplaki Kálmánnak az ottani interjúját:

"Miközben a magyar bajnoki címvédő MTK női csapata továbbjutott a Bajnokok Ligája montenegrói selejtezőcsoportjából, a klub Facebook-oldalán a szurkolók arról értekeztek, hogy az egyetlen hazai sportnapilap nyomtatott verziójában erről a sikerről napokig egy betűt nem lehetett olvasni. Bár nem tudjuk, hogy valóban így történt-e, nincs okunk kétségbe vonni a drukkerek szavait, márpedig ez jól tükrözi a szakág mostohagyermek-állapotát.

Az eset kapcsán értekezhetnénk a hazai sportsajtó értékválságáról is, aminek értelme ugyan lenne, de számottevő következménye aligha, úgyhogy inkább megkerestük a válogatottsági rekorder Pádár Anitát, a magyar női foci emblematikus egyéniségét, akinek a harmadik fordulóban, a szlovén Pomurje elleni meccs 87. percében lőtt tizenegyesgóljával vált biztossá az MTK továbbjutása. A 16-szoros gólkirálynő az észt Pärnu és a házigazda Ekonomist elleni meccsről, valamint a szerdai, Franciaország elleni világbajnoki selejtezőről is beszélt.

– A tavalyi selejtezőhöz hasonlóan idén is az ön góljával jutott tovább az MTK, ez nem akármilyen bravúr...

anita 3.jpg– Igen, az én gólommal, de ez csapatjáték, ezért nem szabad egy személyre lebontani. Tizenegyesből sikerült betalálnom az utolsó meccs hajrájában, de az egész csapat olyan teljesítményt nyújtott, ami alapján megérdemelt a továbbjutásunk, megküzdöttünk érte – kezdte Pádár Anita.

 – Milyen körülmények fogadták a csapatot Montenegróban?

– Nem panaszkodhatunk, jók voltak a körülmények, az étkezéssel sem volt probléma, és a végén a tengerpartra is eljutottunk. [A "Valami nem gömbölyű" sorozat szerkesztőjének észrevétele: Anita nem említette a +44 C fokos hőmérsékletet!]

– Az idei selejtezőcsoportban könnyebb vagy nehezebb dolguk volt, mit egy évvel korábban?

anita 2.jpg– Amikor megkaptuk a sorsolást, azt gondoltuk, ez könnyebb csoport, mint a tavalyi, de most, a mérkőzések után már tudjuk, hogy egyáltalán nem volt könnyebb. Az első meccset három-nullra megnyertük, de ha fejben jobban ott vagyunk, és nem hagyjunk ki számos helyzetet, nagyobb különbséggel is nyerhettünk volna. A házigazdák ellen nagyon harcos meccset játszottunk, nem is feküdt nekünk az a futball, amit csináltak. Nagyon jól megszervezték a védekezésüket, és az utolsó percig harcoltak. Nagyon nehéz volt ellenük játszani, de győztünk egy-nullra. Az utolsó forduló előtt tudtuk, hogy muszáj nyernünk a továbbjutáshoz. Bár utólag már tudjuk, hogy döntetlennel is továbbléphettünk volna, mindenképpen győzelemmel akartunk búcsúzni, és elsőként továbbjutni. Egy-egy után is voltak helyzeteink, de nem sikerült értékesítenünk azokat, bár végig mi domináltunk az egész mérkőzés alatt.

– A mostani MTK gyengébb, mint a tavalyi?

– Nem mondanám. Most is igazoltunk játékosokat, akik már beilleszkedtek, velük erősödtünk.

– A folytatásban mi lehet a céljuk a Bajnokok Ligájában?

– A kiemelt tizenhat csapat között három van, amellyel fel tudnánk venni a versenyt, a többiek közül teljesen mindegy, kit kapunk, ők kivétel nélkül előrébb tartanak nálunk.

– A franciák elleni válogatott meccsen mi várható?

anita 1.jpg– Hétfőtől Vecsésen edzőtáborozunk, napi két edzéssel készülünk, de valószínűleg ez is olyan mérkőzés lesz, ami nem rólunk fog szólni. Mindent meg fogunk tenni, hogy a lehető legjobb eredményt érjük el, de aki nagyjából tisztában van a női labdarúgás erőviszonyaival, az tudja, hogy hol tartanak a franciák... Legyen elég annyi, hogy a legutóbbi világbajnokságon negyedikek lettek.

– Ön szerint minek kell történnie ahhoz, hogy a női labdarúgás igazán népszerű legyen idehaza, és bekerüljön a köztudatba magyar sportkedvelők körében?

– Nem tudom... Elég régóta focizom, és sajnos azt tapasztalatom, hogy Magyarországon abszolút nem fogadják el a női labdarúgást. Mindenhol jobban támogatják, mint nálunk. A fiúk megint nem jutottak tovább, mi megint igen, de velünk szinte senki nem foglalkozik... "

Idézet vége. Zárásként visszavesszük a szót egy javaslat erejéig. Jó lenne, ha eszébe jutna valakinek, bármely magánszemélynek vagy szervezetnek, hogy javasolja Anita fölvételét a hivatalos Guinness Rekordok Könyvébe. Nem igazán mindennapos, hogy egy játékos tizenhat egymást követő szezonban a bajnokságának gólkirálya, miközben olyan csapatokban is játszott, amelyek nem lettek bajnokok az adott szezonban. És hátha vannak további ilyen rejtett kincseink...

Szólj hozzá